Przygotowanie: 15 minut

Składniki

świeże kurczaki – 2 szt. po ok. 1,7 kg każdy (po wypatroszeniu),
oliwa – 14 łyżek,
margaryna – 1/2 kostki
przyprawa do kurczaka po staropolsku – 25 g
przyprawa do kurczaka po węgiersku – 25 g
przyprawa do kurczaka złocista – 35 g
czosnek granulowany – 40 g
czosnek w kostkach – 2 kostki (może być zastąpiony granulowanym)
przyprawa vegeta – 1 łyżka
pieprz mielony czarny – 1 łyżka

Sposób wykonania:

Wypatroszonego kurczaka wypłukać i oczyścić pod bieżącą wodą, odstawiamy go aż ocieknie z wody,
W tym czasie w oddzielnym pojemniku mieszamy wszystkie przyprawy, oprócz czosnku w kostkach którym oprószamy kurczaka, na 3 minuty przed końcem pieczenia.
Do wymieszanych przypraw dodajemy oliwę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą pokrywamy kurczaka wewnątrz i zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy 1/4 kostki margaryny,

Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na ~ 12 godzin.
Po ok. 12 godzinach naciąć skórę i mięśnie w okolicy kupra, odgiąć podudzie i włożyć w nacięcie, skrzydełka wygiąć do tyłu i założyć w „zakładkę”.
Kurczaka zakładamy na szpikulec z rożna, jeszcze raz sprawdzamy czy kurczak dokładnie jest oblepiony masą przyprawową – w razie potrzeby uzupełnić – mając do dyspozycji pozostałą masę.
Kurczaka pieczemy na obrotowym rożnie przez 2 godziny:

  • pierwsze 30 minut w tem. 200 st.C
  • pozostałe 90 minut w tem. 180 st.C

W trakcie pieczenia nie musimy dodatkowo oliwić kurczaka – jest wystarczająco nasączony tłuszczem.
Na 3 minuty przed końcem pieczenia kurczaka posypujemy 1 kostką czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego).