Składniki

  • 1kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny (np. Palma lub Kasia)
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • paczka proszku do pieczenia (na kilogram mąki)
  • cukier waniliowy (mogą być nawet 2 paczki, dla mocniejszego aromatu)

Przygotowanie

Mąkę wsypujemy do miski, (zostawiamy jej trochę na dnie paczki do późniejszego podsypywania przy wałkowaniu), dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mieszamy. Nastepnie wbijamy jajka i margarynę, którą najlepiej pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Dodajemy 2 łyżki śmietany i zaczynamy zagniatać ciasto. Gdy jest ono za gęste dodajemy kolejną łyżkę śmietany i w razie potrzeby jeszcze jedną. Zagniatamy je do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk. Powinnyśmy uzyskać konsystencję (mniej wiecej) plasteliny (choć ciasto nie może być za twarde, by można je było wałkować). W razie czego można oczywiście dodać jeszcze mąki (jeśli ciasto jest za rzadkie) lub śmietany (gdy za gęste).

Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 kulki, bierzemy jedna z nich i wałkujemy na grubośc ok. 3mm. Potem wycinamy kółka szklanka lub kubkiem o nieco ostrzejszych brzegach. Kółka posypujemy cukrem i wkładamy na wysmarowaną margaryna blachę. Pieczemy w temperaturze ok 180- 200 stopni przez 15-20 minut ażciasteczka uzyskaja złoty kolor.

Ciasteczka można włożyć do metalowej puszki i odstawić na kilka dni, wtedy będa jeszcze bardziej kruche. Ale oczywiście świeże, dopiero co ostygnięte są równie smaczne:)