Składniki

1 kg karkówki
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka wielokolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej (może być kamienna)
kilka kropel „tabasco” do smaku
12 ziaren jałowca
2 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
1 łyżka ziół prowansalskich

Sposób wykonania

Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody i rozkroić na połowę.
W moździerzu rozetrzeć z solą, pieprz, kolendrę i jałowiec, wymieszać z granulowanym czosnkiem.
Posmarować mięso olejem, skropić „tabasco” i posypać utartą w moździerzu mieszanką od wewnętrznej strony.
Zwinąć mięso w ciasny rulon, obwiązać szpagatem, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach prowansalskich. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki.

Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), piekarnik nagrzać do temperatury 175oC i piec około półtorej godziny.

Wyjąć z rękawa, zdjąć sznurek i pokroić na plastry grubości około 3 cm, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać sosem z pieczenia i wstawić jeszcze do piekarnika o temperaturze 150oC na 15 minut.