Składniki

  • kilka kromek jasnego pieczywa(bagietka, weka, bułka)
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • ew. suszony pomidor
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 1-2 pomidory
  • bazylia lub pesto (ja dałam pesto rzeżuchowe)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczywo ułóż na blasze, skrop oliwą i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku (lub rozsmaruj czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeżeli chcesz, możesz na tym ułożyć pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na każdą kromkę nałóż plaster mozzarelli. Podpiecz kanapeczki przez kilka minut w 180°C aż do lekkiego zrumienienia pieczywa i lekkiego roztopienia mozzarelli (nie powinna rozpłynąć się poza pieczywo). W tym czasie sparz (1 minuta we wrzątku), obierz i pokrój pomidora w kostkę. Na podpieczonych grzankach ułóż pokrojonego pomidora, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie znowu skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii lub odrobiną pesto.